Att öppna lås för den som är utelåst är bara en del av låssmedens arbetsuppgifter. Låssmeder erbjuder även säkerhetsrelaterade tjänster inom bla säkerhetsdörrar, larminstallation, kameraövervakning med mera.
För att öppna lås har låssmeden, förutom sina tekniskt avancerade verktyg, även utbildning, kunskap och erfarenhet i sin arsenal. Det finns en enorm mängd olika lås på marknaden och i bland behöver ett lås öppnas för att nyckeln försvunnit och i bland är låset helt enkelt gammalt och har slutat fungera. Detta ställer stora krav på en låssmed som måste behärska flera olika tekniker och veta vilken teknik som ska användas vid vilket tillfälle. Därför är det svårt för en privatperson utan rätt utbildning att öppna ett lås mer avancerat än ett hänglås.
Dyrkar (Wikipedia Creative Commons).
Även för en erfaren låssmed räcker det inte med verktyg för att dyrka upp ett lås, det krävs även tid och tålamod. Metodiskt arbete är inte allt som behövs, man måste också ha fingertoppskänsla och tur. Ibland kan låssmeden behöva förstöra låset helt för att få upp dörren, ju bättre kvalitet det är på låset desto större blir risken för detta.
Förstå låset.
När en låssmed ska dyrka ett lås börjar han med att undersöka låsets allmänna status. Tillhållarlås (”vanliga” dörrlås) brukar försvagas med tiden av användning och då blir de lättare att dyrka upp.
Om det är smuts i låset, eller om låset är gammalt och inte har använts på länge blir det svårare att dyrka upp låset och låssmeden måste anpassa sin teknik efter detta.
Raking
När låssmeden anser att ”raking” är den rätta metoden för att få upp låset börjar denne med att applicera fett i låset för att därigenom reducera friktionen. Detta görs särskilt om låset är gammalt och rostigt.
Oftast används en lång dyrk med räfflor på ena sidan, den räfflade sidan är den som förs in i låset. Tillsammans med denna används ett annat verktyg som tillför ett lätt tryck i låsets öppningsriktning, för det mesta motsols. Detta verktyg måste passa låsets storlek väl.
Efter det försöker låssmeden använda dyrken för att slå cylindrarna rätt så att de kommer i linje. När cylindrarna är i linje öppnas låset av trycket som sätts i öppningsriktningen.
Scrubbing
En annan metod för att dyrka upp lås är ”scrubbing”. Det, tillsammans med ”jiggling” är den lättaste metoden för en nybörjare att lära sig. Den går ut på att lyfta fyra eller fem cylindrar i låset. Precis som vid ”raking” använder man ett verktyg för att sätta tryck i låsets öppningsriktning.
Sedan trycker man den första cylindern upp mot kolven så att den fastnar. Till en början använder man ett lätt tryck och ökar sedan styrkan tills cylindern fastnar. Denna procedur upprepas för varje cylinder tills alla är satta. Efter det känner man efter med dyrken vilka som fjädrar och vilka som är satta och så skjuts dessa tills de är utanför cylindern. Låssmeden kan börja i mitten och arbeta sig framåt eller tvärtom och ger olika tryck för olika cylindrar.
Vickningstekniken
Den metod som är allra lättast för en nybörjare att lära sig är vikningstekniken. Denna metod innebär att man skakar en dyrk slumpmässigt i låset samtidigt som tryck appliceras i öppningsriktningen. Arbetet sker metodiskt cylinder för cylinder men för var och en sker dyrkningen på slump tills man kan känna att den är satt.
Med denna teknik kan man framförallt öppna enklare lås, tex hänglås. Det går att använda böjda gem, hårnålar eller liknande föremål för att vicka och något liknande för att sätta tryck i låsets öppningsriktning.